m

William Aspebo

m
intervju

Logistikchefen William ser till att allt flyter på

William Aspebo, logistik- och projektchef på Titan, är Gällivarebon som efter tio år i gruvnäringen valde att byta bransch. Hans tidigare yrkesroller som mekaniker, förman, arbetsledare, projektledare och platschef gjorde att Titan fick upp ögonen för honom. 

  • Jag blev kontaktad av Titan när de sökte en logistikchef. Just då var jag mitt uppe i en annan anställningsprocess, men föll för att erbjudandet jag fick från Titan var väldigt rakt på. Det var klart och tydligt vad som gällde, vad min arbetsroll och mitt uppdrag skulle vara. 

Han ser logistiken som något väldigt grundläggande. Även om förutsättningarna på byggen ser olika ut, finns det en gemensam nämnare och det är planering och struktur. Och det är mitt i detta som William befinner sig.

  • Att ha koll på logistiken är A och O oavsett vilken typ av byggprojekt det handlar om. Genom logistiken planerar och möjliggör vi förflyttning av både material och människor. Vårt arbete är en förutsättning för att 1000-tals personer ska kunna vistas på sin arbetsplats varje dag. På ett säkert och effektivt sätt. Allt som är tillfälligt på en site, exempelvis vägar och skyltning, är mitt ansvar. För att alla moment i en byggprocess ska flyta på krävs helt enkelt logistiken. 

Williams uppdrag innefattar att planera, samordna och följa upp det aktuella projekt han för stunden ansvarar för. Just nu tar byggnationen av ett nytt datacenter upp det mesta av hans tid.

  • Det roligaste med mitt jobb, men också den största utmaningen, är att få alla involverade att sträva åt samma håll. Jag är en del av det team som ser till att kommunikationen mellan olika parter fungerar som den ska. Det är tillfredsställande att se hur ett mycket stort antal personer, med olika arbetsuppgifter, jobbar mot samma mål. Och att beställare och medarbetare har samma vision.

Han trivs med både sitt Norrbottensbaserade jobb och liv. Det finns stora fördelar med att jobba i en region som är lugn, trygg men även omväxlande. Något som också återspeglas i relationen till kollegor och arbetsgivare.

  • Jag har bott i Norrbotten i 30 år och här vill jag stanna. Tjusningen är våra tydliga årstider, friluftslivet alldeles runt knuten och närheten till både staden och lugnet. Det är spännande att se hur Norrbottens arbetsmarknad växer och att det finns jobb i överflöd. Och att jobba på Titan, det är fantastiskt. Rollerna inom företaget är tydliga utan att det känns hierarkiskt. Jag kan alltid gå in och prata med mina chefer, helt spontant. Jag gillar att det är lättsamt och god stämning men att det samtidigt finns en struktur. När det är dags för olika beslut vet man vem som har ansvar. Sen är erfarenheten av att jobba med företag och människor från hela världen väldigt berikande. Olika nationaliteter och språk har inte bara bara förbättrat min engelska, utan ger mig också helt nya perspektiv och insikter.